Overview and Protection Programs of Food Security in Mexico

Authors

  • Humberto Aguirre Becerra Universidad Autónoma de Querétaro. Facultad de Ingeniería.
  • Juan Fernando García Trejo Universidad Autónoma de Querétaro. Facultad de Ingeniería.
  • María Cristina Vázquez Hernández Universidad Autónoma de Querétaro. Facultad de Ingeniería.
  • Aurora Mariana Alvarado Universidad Autónoma de Querétaro. Facultad de Ingeniería.
  • Hilda Romero Zepeda Universidad Autónoma de Querétaro. Facultad de Ingeniería.

Keywords:

food security, Mexico, nutrition

Abstract

 

 

Providing food security to the population represents a global challenge, especially for developing countries due to the unsustainable population growth, low incomes and accelerated urbanization rate. In México, a high percentage of the population does not have access to a basic basket and therefore has some degree of food insecurity. Government programs have tried to mitigate this problem by providing sufficient food, especially in vulnerable populations such as indigenous communities, rural communities, children and women. On the other hand, the alarming rates of obesity and overweight that have raised the morbidity of chronic diseases such as hypertension and diabetes in the population, reflect a problem related to hidden hunger, the one where there is a deficiency of micronutrients, focusing on a diet high in energy content, evidencing the lack of nutritional quality in foods and disinformation among Mexican population. This article shows the situation of food security in Mexico and some government programs intending to mitigate this problem, but only a few of them pay little attention to nutritional aspects, restricting the right to a qualitative nutrition

 

 

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Author Biographies

Humberto Aguirre Becerra, Universidad Autónoma de Querétaro. Facultad de Ingeniería.

Docente - Investigador de Ingeniería Agroindustrial, asociado al Doctorado en Ingeniería de Biosistemas, PNPC de la Universidad Autónoma de Querétaro

Juan Fernando García Trejo, Universidad Autónoma de Querétaro. Facultad de Ingeniería.

Profesor - Investigador del Doctorado en Ingeniería de Biosistemas de la Universidad Autónoma de Querètaro, miembro del Sistema Nacional de Investigadores.

María Cristina Vázquez Hernández, Universidad Autónoma de Querétaro. Facultad de Ingeniería.

Docente  Investigadora del Instituto Tecnológico de Celaya; actualmente asociada al Doctorado en Ingeniería de Biosistemas de la Universidad Autónoma de Querétaro, México.

Aurora Mariana Alvarado, Universidad Autónoma de Querétaro. Facultad de Ingeniería.

Docente-Investigadora de la Facultad de Ciencias Naturales y asociada al Doctorado en Ingeniería de Biosistemas de la Universidad Autónoma de Querétaro.

Hilda Romero Zepeda, Universidad Autónoma de Querétaro. Facultad de Ingeniería.

Profesora de la Facultad de Ingeniería Universidad Autónoma de Querétaro. Integrante de la Maestría en Ética aplicada y Bioética.

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Published

2017-07-12

How to Cite

1.
Aguirre Becerra H, García Trejo JF, Vázquez Hernández MC, Alvarado AM, Romero Zepeda H. Overview and Protection Programs of Food Security in Mexico. Rev Méd Electrón [Internet]. 2017 Jul. 12 [cited 2025 Jan. 24];39:741-9. Available from: https://revmedicaelectronica.sld.cu/index.php/rme/article/view/2124

Issue

Section

ACTUALIZACIÓN TEMÁTICA